+36303000090 |info@lysande.hu                                    Conscious women's choice for glowing skin!

+36303000090 |info@lysande.hu                                    Conscious women's choice for glowing skin!

Blog

MIÉRT ÉRDEMES ALUMÍNIUMMENTES NATÚR DEZODORT VÁLASZTANI?

Horváth Klára
Horváth Klára
08/01/2023 18:32
MIÉRT ÉRDEMES ALUMÍNIUMMENTES NATÚR DEZODORT VÁLASZTANI?

A dezodorok és izzadásgátló termékek használata mindennapjaink része, azonban működésük és hatásuk különböző. Mielőtt döntünk arról, hogy melyiket használjuk, nézzük meg, hogy pontosan mi rejlik az izzadás természetes folyamata mögött.


 

AZ IZZADÁS FŐBB OKAI ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐI    

A test az izzadás segítségével szabályozza a hőmérsékletét, ezáltal megvédi a szervezetet a túlmelegedéstől. A legtöbb esetben az izzadás a meleg hőmérsékletre, a testmozgásra vagy bizonyos érzelmi helyzetekre történő reakció.

A nedvesség leginkább a hónaljakon, kezeken és arcon jelenik meg. Azonban kellemetlen lehet, amikor az izzadság jelei észrevehetővé válnak. Különösen a hónaljaknál, amikor izzadságfoltok keletkezhetnek a ruhán. Emellett az izzadási anyagcserét segítő baktérium kellemetlen szagokat is áraszthat.

A köztudattal ellentétben, az izzadságnak nincs szaga. Áttetsző, szagtalan folyadék,  ami főleg vízből, ásványi sókból, fehérjékből és olajokból áll. Azt a szagot, amit mi  „testszagnak" hívunk, a baktériumok okozzák. 

AZ IZZADSÁG TÍPUSAI

Testünkben kétféle verejtékmirigy található: ekrin és apokrin.

Az ekrin mirigyek a test teljes felületén megtalálhatóak, legsűrűbben a tenyér, a talp és a homlok területén.  Ezek az izzadságmirigyek felelősek a testhőmérséklet szabályozásáért. Az ekrin által kibocsájtott izzadság általában színtelen és szagtalan, vízszerű, közvetlenül a bőr felszínére ürül.   90%- vizet, illetve ásványi sókat és némi tejsavat tartalmaz, ami savas vegyi hatást kölcsönöz. E mirigyek elsősorban stressz, sportolás, illetve a hőség hatására aktiválódnak, hiszen ez utóbbi szintén komoly fizikai megterhelés a szervezet számára, elsősorban a szív fokozott tevékenysége által.

Az apokrin mirigyek a hormonális rendszer szabályozása alatt állnak, és többek között a nemi szervek, az emlő és a hónalj területén találhatók. Ezek működése csak serdülő korban kezdődik el és fokozódik, majd időskorban jelentősen csökken. Cseppszerű váladékot termelnek, amelyeket a szőrtüszők nyílásához vezetnek ki. Ez a lúgos vegyhatású, tejszerű váladék sokszor kellemetlen szagú, ez adja az ember testszagát. Különösen erős szagú lehet a verejték, ha hosszabb ideig a bőrön marad, mert ilyenkor megindul a bőrbaktériumok általi bontása, a keletkező bomlástermékeknek pedig már kellemetlen szaguk lehet.

MILYEN TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLJÁK AZ IZZADÁST?

  • Genetikai tényezők és öröklött hajlamok határozzák meg például a verejtékmirigyek arányát és pozícióját testünkben.
  • Fizikai tevékenység, éghajlat, stressz.
  • Hormonális változások, mint a pubertáskor, terhesség vagy menopauza.
  • Néhány anyagcserével kapcsolatos betegség (cukorbetegség, nem megfelelően működő pajzsmirigy).
  • A drogok, az alkohol, a nikotin, a kávé vagy a túl meleg, csípős és erősen fűszeres ételek.

HOGYAN KEZELJÜK AZ IZZADÁST?

A hónalj környékén való izzadás és a kellemetlen mellékhatások, mint a testszag, csökkenthetőek dezodorokkal és izzadásgátlókkal.

Hogyan működnek a dezodorok?

A dezodorok hatékonyan meggátolják a testszag kialakulását és súlyosbodását. Olyan anyagokat tartalmaznak, mint a trietil-citrát, timsó amelyek elnyelik a szagokért felelős baktériumokat vagy lelassítják azok újraképződését. A fertőtlenítőszerek csökkentik a baktériumok mennyiségét és a bőrfelszín savas pH értékének növelésével lelassítják a baktériumok növekedését. Ezeknek a hatékony anyagoknak köszönhetően csökken a testszag kialakulásának lehetősége anélkül, hogy eltömődnének a pórusok.

Azonban a dezodoroknak nincsen számottevő befolyásuk arra, hogy mennyit izzadunk. Sok deozodorban találhatunk még hozzáadott szintetikus illatanyagokat is, hogy jobban palástolják a szagokat. Más irritálóktól eltekintve, legyen az alkohol, tartósítószer vagy színezék, a szintetikus illatanyagok az egyik leggyakoribb okai annak, hogy bizonyos dezodorok néhány embernél allergiás reakciókat váltanak ki.

Így működnek az izzadásgátlók

Az összes izzadásgátló alumíniumsót tartalmaz, mint az alumínium-klorohidrát (ACH) vagy az alumínium-klorid (AC). Ezek az ekrin és apokrin verejtékmirigyekre vannak hatással; részben és visszafordíthatóan elzárják a verejtékmirigyek kivezetőnyílását, és így csökkentink az izzadság mennyiségét. A kevesebb izzadságnak köszönhetően, kisebb a nedvesség és észlelhetően kisebb a testszag.

IZZADÁSGÁTLÓ VAGY DEZODOR?

Némileg vitatott az, hogy milyen egészségügyi hatása van az alumíniumsóknak az izzadásgátlókban. Számos vizsgálat szerint nincs bizonyított összefüggés az alumíniumsó tartalmú izzadásgátlók miatt felhalmozódó méreganyagok, és a mellrák, az Alzheimer-kór vagy akár a depresszió kialakulása között – legalább ugyanennyi szerint van. 

Mivel az alumínium igen elterjedt a környezetünkben, ezért mindennapi életünkben szinte lehetetlen kiküszöbölni. De bizonyos mértékben a testünkben felgyülemlő alumínium mennyiség szabályozásának a lehetősége tőlünk függ. Nap mint nap felvesszük az anyagot az ívóvízből, ételeinkkel, gyógyszereinkkel, tárgyakkal (csomagolások, edények) vagy épp a kozmetikumainkkal, nem szándékosan ugyan, de figyelmen kívül hagyva annak egészségre gyakorolt lehetséges hatásait.

Ha izzadásgátló helyett alumíniummentes natúr dezodort választunk, akkor egy óriási lépést tettünk a fenntartható szépségápolás és a fenntartható környezet irányába. A természetes összetevőkön alapuló termékek kíméletesebbek a hónalj bőréhez, használat során ápolják, védik és hidratálják azt.

Próbáld ki az alumíniummentes LYSANDE® NATÚR DEZODORT, mely trietil-citrátot és timsót tartalmaz antibakteriális hatású összetevőkként. A két összetevő hatékonyan gátolja a testszag kialakulását. Emellett panthenol és bio aloe vera tartalmával ápolja és nyugtatja az érzékeny bőrt. A különösen bőrbarát hatóanyagok segítenek természetes módon mérsékelni a verejtékezést, miközben nem tömítik el a pórusokat és ragacsos érzetet sem hagynak maguk után. Borotválás, epilálás után is alkalmazható.

A LYSANDE® natúrkozmetikai termékek nem tartalmaznak vízben oldódó alumíniumvegyületeket, azonban a natúr dezodorba használunk egy ásványi eredetű dezodoráló hatóanyagot, a természetben előforduló timsót, amelynek INCI neve " potassium alum " vagy más néven alumínium-kálium-szulfát, kálium-alumínium-timsó.

Az alumínium egy fém, a timsó pedig egy természetes vegyület, amely kőbányákból vagy felszíni ásványlelőhelyekről származik. Összehúzó, nyugtató, vérzéscsillapító, fertőtlenítő és dezodoráló tulajdonságairól ismert. Hipoallergén, illatmentes, nem tömíti el a pórusokat és nem hagy nyomot a ruhákon.

Natúr dezodorunkat azért fejlesztettük ki, hogy mindenki bátran, káros hatóanyagok nélkül használhasson természetes alapú dezodort.

  

Ez az írásunk is érdekes lehet:

Miért nem elegendő arckrémet használni? Miért fontos előtte a megfelelő tisztítás?