+36303000090 |info@lysande.hu                                            A tudatos nők választása a ragyogó bőrért!

+36303000090 |info@lysande.hu                                            A tudatos nők választása a ragyogó bőrért!

Blog

A BŐR pH ÉRTÉKE

Horváth Klára
Horváth Klára
2024.01.07 20:49
A BŐR pH ÉRTÉKE

A bőr pH-értéke fontos szerepet játszik a bőr egészsége szempontjából - épp ezért van pár fontos információ, amelyet jó, ha tudunk a megfelelő bőrápoló termékek kiválasztásához!

 

Milyen a bőr pH-értéke?

A bőr optimális pH-értéke 4,5 és 6,2 között van. A 7-es pH-értéket tekintik semlegesnek. Az ennél kisebb értékek savas, a magasabbak lúgos kémhatást jelentenek, vagyis bőrünk természetes kémhatása enyhén savas. Ezt az enyhén savas pH-értéket a bőr védő savköpenye, a hidrolipid filmréteg hozza létre. Ez a savköpeny segít megőrizni a bőr egészségét, de sajnos nem állandó, vagyis különféle külső és belső hatásokra könnyen eltolódik az értéke.

 

 

Miért fontos a bőr pH-értéke?

A savköpenykulcsfontosságú eleme a bőr védelmi rendszerének: semlegesíti a lúgos kémhatású anyagokat, meggátolja a baktériumok elszaporodását és fenntartja azt az optimális savas közeget, mely a bőr természetes flórájának jóllétéhez szükséges.  Ha a bőr pH-értéke lúgos lesz, akkor a természetes egyensúly megbomlik. Lehetetlenné válik a rendkívül fontos epidermális lipidek termelődése, így a bőr vizet veszít és kiszárad. Ha ez megtörténik, a bőr külső rétege (az epidermisz) többé nem képes betölteni védelmet nyújtó barrier funkcióját. 

Amikor a bőr védelmi funkciója károsodik, a bőr kiszáradhat és érzékennyé válhat. Fogékony lesz a fertőzésekre és az olyan bőrproblémákra, mint az atópiás dermatitisz és a rosacea.

Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük bőrünk optimális pH-értékét?

A bőr struktúrája és pH-értéke némileg eltér attól függően, hogy testünk mely részéről van szó.

Ezek az eltérések függenek a genetikától, a kortól és a hormonháztartástól is, de az életmódunk szintén befolyással lehet rájuk. Mindezek mellett akár gyógyszerek (pl. a kemoterápia, a vízhajtók és az antibiotikumok) és egyes orvosi beavatkozások (pl. a sugárterápia és a dialízis) hatással lehetnek a bőr természetes védekező képességére, mert megváltoztatják a pH-értéket és gyengítik a bőr védelmet nyújtó barrier funkcióját.

 A pH-érték eltolódásának veszélye az arcot és a kezeket fenyegeti a leginkább, hiszen ezek a testtájak vannak kitéve legtöbbször a külső környezeti ártalmaknak, mint például a szennyezett levegő, a hideg szél, vagy az égető napfény.

Egyes bőrápolási szokások is károsak lehetnek a bőr védőrétegének egészségére nézve. A gyakori arcmosás, valamint az ahhoz használt túl meleg vagy hideg víz például nagyban hozzájárulhat a bőr kiszáradásához.

Fontos az is, hogy milyen minőségű és összetételű arctisztítókat, tusfürdőket használunk. Kerüljük szappant és a káros kemikáliáktól, durva zsíroldó hatású tenzidektől (például SLS=Sodium Lauryl/Laureth Sulfate) mentes lemosókat, tusfürdőket, mert nagyon intenzíven kiszárítják a bőrünket. Helyettük használjunk természetes hidratáló anyagokból és bio tenzidekből álló natúrkozmetikumokat. A gyengéd arctisztítók és tusfürdők pH-ja nem lúgos, így nem befolyásolják a természetes pH-értéket.

A szennyeződések lemosása után pedig alkalmazzunk arctonikot, ami segít kiegyenlíteni a bőr pH-ját. Kiváló erre a LYSANDE® HIALURON TONIK, melynek természetes összetevői helyreállítják a bőr pH-egyensúlyát a tisztítás után, összehúzza a pórusokat így tökéletes alapot nyújt a további eredményes hatóanyag-bevitelhez és emellett aktív összetevőkkel látja el az arcbőrt.

Zuhanyozás után pedig mindig használjunk testápolót. A LYSANDE® HIALURON TESTÁPOLÓ  figyelembe veszi a bőr fiziológiai pH-szintjét. Rendkívül hatékony hatóanyagokat tartalmaz, mint az urea, nátrium PCA, hialuronsav, amelyek óvják és támogatják a bőr természetes védőrendszerét és hidratálják a bőrt.

A különleges ápolást igénylő testrészek esetén kiemelten fontos figyelni a kémhatásra.
A hónalj bőrén 6,5 körüli a pH, ezért ezen a területen nagyobb eséllyel szaporodnak el a baktériumok. Maga a verejték szagtalan, általában a baktériumok elszaporodása felelős a kellemetlen szagok kialakulásáért. Ennek megelőzésében a dezodorok használata mellett fontos szerep jut a kémhatásnak is, hiszen a baktériumok száma eredményesen csökkenthető a pH- érték megváltoztatásával. A LYSANDE® NATÚR DEZODOR  bőrbarát összetétele segít helyreállítani a bőr pH-értékét, emellett hozzájárulhat az izzadás szabályozásához és semlegesítheti a testszagot. 

Tehát bőrünk optimális pH-értékének megőrzésében segít, ha egészséges életmódot folytatunk, rendszeresen ápoljuk bőrünket és olyan termékeket használunk, melyek igazodnak a bőr természetes pH-értékéhez és támogatják a védelmet nyújtó barrier funkciót.

 

 

Személyre szabott ingyenes telefonos konzultációnk során tartalmas tanácsokkal látunk el az otthoni bőrápolási rutinod kialakításához és a saját bőrödnek szükséges hatóanyagokkal rendelkező natúrkozmetikai termékek kiválasztásához. 

 

Részletekért kattints: BŐRÁPOLÁSI TANÁCSADÁS