Blog

Egy trópusi, egzotikus vaj - A kokum vaj

Lysande Natural Cosmetics
2021.01.27 15:06
Egy trópusi, egzotikus vaj - A kokum vaj

A kokum vaj (Garcinia Indica Seed Butter) hazánkban kevésbé gyakori alternatíva a natúrkozmetikai termékekben, viszont a keleti orvostudományban már évszázadok óta használják. Számos saját, egyedi tulajdonságai és előnyei vannak az ismertebb növényi vajakhoz képest.


 

MIT ÉRDEMES TUDNI A KOKUM VAJRÓL?

A kokum fa (Garcinia Indica) – Nyugat-India trópusi erdeiben honos örökzöld fa – gyümölcsének a magjából hidegen sajtolással nyerik ki a kokum vajat.

A fa magjából és gyümölcséből ayurvédikus készítményeket, hűsítő italokat (kokum sharbat), és indiai fűszert készítenek (különösen a halételeknek egyedi ízt ad a hal curry), melyek jótékony hatással vannak az egészségre.

Ehető vaj lévén főzéshez és sütéshez, csokoládé és cukrászáruk készítéséhez is használják.

A KOKUM VAJ AYURVÉDIKUS ELŐNYEI A BŐR- ÉS HAJÁPOLÁSBAN

A kokum vaj színe halványsárga árnyalatú, jellegzetes enyhe illattal, ezért előnyt jelent a többi növényi vajjal szemben, főleg, ha érzékeny az illatokra. Szobahőmérsékleten tömör, szilárd vaj, de könnyen megolvad, ha a bőrrel érintkezik. Az öregedés első jelei, mint a finom vonalak, a ráncok jobban láthatóvá válnak a száraz és dehidratált bőrön, ezért elengedhetetlen, hogy a bőr mindig hidratált és táplált legyen.

A kokum vaj esszenciális zsírsav tartalma, mint az Omega-3 és -6, sztearinsav, palmitinsav, oleinsav miatt erőteljes hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, így hozzájárul a bőr természetes hidratálásához. Puhítja a bőrt és helyreállítja rugalmasságát a fiatalos ragyogás érdekében.

Könnyű textúrája miatt nem komedogén, ami azt jelenti, hogy nem tömíti el a pórusokat, így nem okoz pattanásokat. Gyorsan és könnyen felszívódik, nem hagy olajos réteget a bőrön a legtöbb más vajjal ellentétben, így ideális összetevő a zsíros bőr ápolásában is. Ezért a kitűnő tulajdonságaiért választottuk a LYSANDE® Hialuron arckrém zsíros bőrre termékünkbe.  

Rendkívül hatékony antioxidáns tartatalma miatt számos anti-aging termékekben is alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően gyógyítja, nyugtatja a gyulladt és sérült bőrt, miközben elősegíti az egészséges bőrsejtek képződését, regenerálódását.

Erősen hidratáló hatása miatt segít a száraz és repedezett bőr, különösen az ajkak, a könyök, a térd és a sarok gyógyításában. Továbbá segíthet a hegek és striák megjelenésének javításában is. 

A kokum vajat gyakran lokálisan alkalmazzák a vágások, égési sérülések és fekélyek által okozott bőrgyulladások enyhítésére, valamint ideális a fejbőr és a száraz, élettelen, törékeny haj kezelésére is.

Ez az írásunk is érdekes lehet:

Dél-Amerika kincse a murumuru vaj