+36303000090 |info@lysande.hu                                            A tudatos nők választása a ragyogó bőrért!

+36303000090 |info@lysande.hu                                            A tudatos nők választása a ragyogó bőrért!

Blog

A LYSANDE® NATÚRKOZMETIKUMOK FEJLESZTÉSE

Horváth Klára
Horváth Klára
2022.07.27 15:23
A LYSANDE® NATÚRKOZMETIKUMOK FEJLESZTÉSE

A LYSANDE® natúrkozmetikumok fejlesztését öt évvel ezelőtt kezdtem el otthonomban. Már ekkor is a következő három szempont vezérelte tevékenységemet: a hatékonyság, a tisztaság és a termék szerethetősége, amitől nélkülözhetetlenné és kedvessé válhat a fogyasztó számára.


 

HOGYAN KEZDŐDÖTT A TERMÉKFEJLESZTÉS?

Első lépésként felmértem, hogy mire lenne igény, mely terméktípusok azok, amiket szívesen használnának az emberek. S mivel egy teljesen új, ismeretlen termék előállításához legalább fél, de leginkább egy éves kutatási időszakra, tesztelésekre, mintákra és próbákra volt szükség, ezért az első kísérleti termékek összeállítása előtt elméleti kutatásokat végeztem.


MIT TARTALMAZOTT EZ A KUTATÁSI FÁZIS?

A megfelelő alap- és hatóanyagok felkutatását, azok minőségének ellenőrzését, hosszú távú beszerzésük kereskedelmi feltételeinek egyeztetését, a rájuk vonatkozó szakirodalmi eredmények összegyűjtését, irányreceptúrák tanulmányozását, továbbá a kísérleti terv összeállítását.

Ezek után következtek az előkészületi lépések, az alapanyagok és hatóanyagminták megvétele. A tényleges kísérleti munka során több prototípust is kialakítottam, majd a kapott textúrák alapján kiválasztottam a legjobbakat.

Az alapanyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a természetes eredet és, hogy lehetőleg a bőr szerkezeti felépítésében is megtalálhatóak legyenek, továbbá kellemes bőrérzetet biztosítsanak a használat során.

Ezen kívül figyelembe vettem azt is, hogy teljesen ártalmatlan anyagokat használjak, melyek növényi eredetűek, állatkísérlettől mentesek, és előállításuknál környezetbarát technológiát alkalmazzanak.

A végleges prototípusok jellemzésével és akkreditált laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével zárult a termék tervezésének elméleti és gyakorlati folyamata.


MILYEN AKKREDITÁLT LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOKRA VOLT SZÜKSÉG?

A termékek vizsgálatát az ÉMI-TÜV SÜD Kft. KERMI Osztályának az MSZ EN ISO 17025:2018 szerint akkreditált laboratóriuma végezte.

Vizsgálták, hogy az egyes anyagok mennyire kompatibilisek egymással, biztonságos-e a felhasználásuk.

Ezen kívül vizsgálták, hogy mennyire ellenálló a termék a különböző környezeti hatásokkal szemben, mennyire változik idővel az állaga, színe, textúrája, illata, vagyis, hogy mennyire őrzi meg stabilitását.

A mikrobiológiai vizsgálattal megnézték, hogy a termék megfelel-e az Európai Unió jogszabályaiban lefektetett mikrobiológiai tisztaságnak.

Végül a Challange tesztnél (Antimikrobális hatás) a termékeket különböző mikrobákkal mesterségesen „befertőzték”, mellyel a tartósítószer hatékonyságát vizsgálták. A szavatossági időre lehet így következtetni.


MILYEN FORGALOMBA HOZATALI KRITÉRIUMOK VOLTAK?

Az elkészült termék forgalomba hozatalának egyik legfontosabb feltétele a Termékinformációs Dokumentáció összeállítása (TID). Ez a dokumentáció kötelezően tartalmazza a termék receptúráját, az alapanyagok beszerzési forrását, a biztonsági értékelését, számításokat és különböző hivatkozásokat kutatási eredményekről.

Tartalmazza továbbá a vizsgálati jegyzőkönyveket és laboreredményeket, GMP nyilatkozatot a helyes gyártási gyakorlatra vonatkozólag és állatkísérletekre vonatkozó nyilatkozatot. Valamint a termék csomagoló anyagára vonatkozó vizsgálatokat és a címkézési követelményeket.

A forgalomba hozatal további kritériumához hozzátartozott még a CPNP (Kozmetikai Termékek Bejelentő Portálja) regisztráció elvégzése, mely az összetétel, az INCI (Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése) lista, a kiszerelési méret és a terméket megjelenítő fénykép feltöltését jelentette a CPNP rendszerbe.


HOGYAN SZÜLETETT MEG AZ ARCULAT?

Ezzel párhuzamosan zajlott a márka levédése, a dizájn és a weboldal tervezése is. A dizájn tervezésére kiemelt figyelmet fordítottam. Olyat szerettem volna, ami hűen tükrözi az én személyiségemet is és a termékek kiváló minőségét, valamint az összetevők tisztaságát.

A csomagolás tervezésénél is fontos szempont volt, hogy környezetbarát anyagokból készüljenek és újrahasznosíthatóak legyenek.


HOGYAN TÖRTÉNIK A GYÁRTÁSI FOLYAMAT?

Ezek után kezdődhettek a forgalomba hozatal adminisztratív lépései és a kozmetikai gyártóműhely ÁNTSZ engedélyeztetése. Ez nagyobb volumenű beruházást, humanerőforrást, szervezést igényelt, hogy megfeleljen a GMP követelményeknek.

Miután a hivatalos feltételeket megteremtettem, utána a szigorú higiéniai előírásoknak megfelelően elkezdhettük a gyártást. Termékeinken minden gyártás során kémiai és mikrobiológiai minőségellenőrző vizsgálatokat végzünk. Ha minden vizsgálat megfelel, akkor indulhat a termék töltése, címkézése és dobozolása.

Ezt követően elkészülnek a gyártási lapok, melyben rögzítjük az alapanyagok forrását és a gyártással kapcsolatos egyéb teendőket.

A kozmetikumok forgalmazására magam keresek értékesítési csatornákat. Létrehoztam a webáruházam és különböző vidéki és kaposvári bioboltokban, valamint kozmetikai szolgáltatónál is be lehet már szerezni a termékeimet.

 


Szeretném megköszönni azoknak a személyeknek
akik részt vettek a tesztelési folyamatokban, visszajelzéseket adtak, kipróbálták az újonnan kifejlesztett termékeimet, ezzel segítve munkámat és azt, hogy egy több éves álom valóra válhatott, s megalkothattam a saját natúrkozmetikumaimat.