+36303000090 |info@lysande.hu                                            A tudatos nők választása a ragyogó bőrért!

+36303000090 |info@lysande.hu                                            A tudatos nők választása a ragyogó bőrért!

Blog

A BŐR SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE

Horváth Klára
Horváth Klára
2022.08.15 13:33
A BŐR SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kiválasztani bőrápolási termékeinket­ - főleg egy adott vagy konkrét bőrprobléma esetén - érdemes ismernünk a bőrtípusunkat, a bőrünk felépítését, működését, és azt, hogy melyik összetevő hol és hogyan fejti ki hatását.


 

A bőr védi szervezetünket a károsító külső hatásokkal szemben, részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, felfogja a külvilágból érkező ingereket. Óv a mechanikai hatásoktól, a hidegtől, a melegtől, a káros sugárzásoktól, a kórokozóktól és a kiszáradástól. Zsírokat raktároz, és részt vesz egyes anyagcseretermékek kiválasztásában is. Ezen kívül alapvető szerepe van a hőmérséklet szabályozásban. Színe, teltsége, tapintása egészségi állapotunk fontos jelzője. Bőrünk állapota jelentős hatással lehet önértékelésünkre is. A fiatalos, üde és ragyogó bőr a bőrszövetek fiziológiai egyensúlyából adódik. A bőr állapota függ az ember életkorától, egészségi állapotától, étrendjétől, környezeti hatásoktól és életmódjától is.

Bőrünket alapvetően három réteg alkotja: a hámréteg (epidermis), az irha (dermisz) és a bőralja (hipodermisz).

 

HÁMRÉTEG

Feladata a bőr legfelső védő rétegének fenntartása és a pusztuló szaruréteg folyamatos megújítása. A bőr hámja többrétegű elszarusodó laphám. Az, hogy bőröd sima, üde, ragyogó és hidratált-e, ennek a rétegnek az állapotától függ, hiszen szinte minden hatóanyag itt, ebben a rétegben működik jól. Bőrápolási szempontból ez bőrünk legfontosabb rétege.

Ezért tehát nagyon fontos, hogy megfelelő készítményekkel védjük ezt a réteget a káros UV sugárzástól, és ne használjunk olyan magas pH értékű kozmetikumokat, amelyek a bőr hidrolipid rétegének természetes, enyhén savas állapotát megváltoztatják. Kiemelten fontos a hámréteg megfelelő hidratálása.

A bőr legkülső rétege olyan természetes hidratáló faktorokat (Natural Moisterising Factor)  tartalmaz, mint az aminosavak, a ceramidok, a hialuronsav, a nátrium PCA, a karbamid (urea), a foszfolipidek és a glycosaminoglycanok, melyek magukhoz vonzzák és megkötik a vizet, így tartják hidratáltan a bőrt. A LYSANDE® natúrkozmetikumokban megtalálható hidratáló anyagok ezeket a természetes hidratáló összetevőket tartalmazzák, melyek a bőrben található lipidekkel együtt kulcsszerepet töltenek be a bőr egészségében, üdeségében, és hidratáltságában, és annak hasznos összetevői is.  

Az olyan növényi olajok és vajak, mint a kamélia olaj, jojoba olaj, málnamag olaj, gránátalma olaj, murumuru vaj és kokum vaj zsírsavtartalmuknak köszönhetően remekül táplálják és hidratálják a bőrt. Az aloe vera gél pedig aminosav tartalma miatt kiváló nedvességmegkötő, intenzív hidratáló növény.

Ha a szaru működése nem megfelelő, csökken a természetes hidratáló faktorok (NMF) száma és a bőr dehidratálttá (vízhiányossá) válik. Ezért tehát a bőr hidratálását nem az oldja meg, hogy magas nedvességtartalmú krémeket próbálunk bejuttatni a bőrbe – a víz nem tud felszívódni – hanem olyan hatóanyagokkal kell normalizálnunk a bőr működését, amelyek megakadályozzák a hidratáló faktorok degenerálódását, és azok számának csökkenését. Ezért még nagyon fontos a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag pótlása is, valamint a rendszeres, napi 2-3 liter jó minőségű ásványvíz fogyasztása.

A hámrétegben folyik az úgynevezett bőrmegújulási folyamat, melynek hatására a külső hámsejtek időről-időre lecserélődnek, megújulnak. Sajnos ez a folyamat a kor előrehaladtával lassul, s amíg a sejtek lecserélődésének hossza egy csecsemőnél 2 hét, addig egy átlagos felnőttnél 28 nap. A LYSANDE® natúrkozmetikumok radírozó készítményei a hámképződést, sejtregenerálódást segítik elő, ezzel is meggyorsítva ezt a folyamatot. A bőr elhalt hámsejtjeinek az eltávolítására alkalmazzuk az enyhén hámlasztó hatású hibiszkusz virágport és a közepes hámlasztó hatással rendelkező olajbogyómag őrleményt. Az arcradírban található feketenadálytő allantoin tartalma pedig elősegíti a sejtképződést, a bőr hámosodását. 

A bőr színe a felhámban elhelyezkedő pigmentsejteknek köszönhető. Sötét festékanyaga, a melanin elnyeli a Nap ultraibolya sugárzását, így ezzel szemben védi szervezetünket. A napozás hatására a festékanyag termelése fokozódik, és a pigmentsejtek kiterjednek a bőrben, a festékanyagot a hámsejtek is átveszik, amely ezáltal sötétebbé válik. Az ultraibolya sugárzás nagy energiájú, túlzott mennyisége károsítja a sejteket, mert megváltoztatja a DNS-molekulák szerkezetét.

IRHA

Laza rostos kötőszövet, kollagén és elasztikus rostokból valamint kötőszöveti sejtekből áll. Ez a réteg adja a bőr telítettségét, tömörségét és fiatalosságát. Ezek a makromolekulák folyamatosan termelődnek és lebomlanak. A kor előrehaladtával, a kollagén- és elasztin termelés lassul, és a bőr vízmegkötő képessége csökken. A bőr egyre kevésbé tűnik feszesnek, és megjelennek a ráncok. Ezek a molekulák kívülről nem pótolhatóak, így az őket termelő fibroblasztokat lehet arra ösztönözni, hogy többet termeljenek belőlük.

Ebben segítségünkre lehetnek például a LYSANDE® natúrkozmetikumok arcápoló termékei, mivel tartalmaznak peptidet, melyek képesek fokozni a kollagéntermelést, aloe vera gélt, mely a fibroblasztok működését serkentheti. Ezen kívül még nagyon fontos a megfelelő mennyiségű vitamin (C-vitamin a kollagén előállításához szükséges) és ásványi anyag fogyasztása is. Az irha vérerekkel van ellátva, ezek szállítják a tápanyagot a felhámba. Továbbá tartalmaz a szőrszálak gyökerénél verejtékmirigyeket, amelyek az izzadságért és faggyúmirigyeket, melyek a faggyútermelődésért felelősek.

BŐRALJA

Kötőszövete az alatta levő izomhoz vagy csonthoz kapcsolja a bőrt. Helyenként jelentős mennyiségű zsírszövetet tartalmaz. A zsírszövet egyrészt energiát és zsírban oldódó vitaminokat raktároz, másrészt fontos szerepe van a hőszigetelésben és a mélyebben húzódó szövetek, szervek mechanikai védelmében. Elhelyezkedése, mennyisége, felhalmo­zódásának üteme függ a nemtől, az öröklött hajlamtól és az életmódtól.

A túlzott táplálékfelvétel a zsírréteg vastagodásához, tehát hízáshoz vezet. Bőrápolási szempontból elmondható, hogy ilyen mélyre már semmilyen hatóanyag nem szívódik be, így erre a rétegre semmilyen külsőleg használt kozmetikummal nem tudunk hatni. Igaz az itt található zsírszövet idővel csökken, így a bőrünk veszít teltségéből, feszességéből, amin csak rendszeres testmozgással javíthatunk.

Ez az írásunk is érdekes lehet:

Bőrtípusok jellemzése

Kép forrása:  https://hu.wikipedia.org