+36303000090 |info@lysande.hu                                            A tudatos nők választása a ragyogó bőrért!

+36303000090 |info@lysande.hu                                            A tudatos nők választása a ragyogó bőrért!

Blog

HOGYAN ŐRIZZÜK MEG BŐRÜNK EGÉSZSÉGÉT, FIATALSÁGÁT?

Horváth Klára
Horváth Klára
2024.02.28 21:03
HOGYAN ŐRIZZÜK MEG BŐRÜNK EGÉSZSÉGÉT, FIATALSÁGÁT?

A bőr öregedése egy természetes folyamat, melyet megállítani nem tudunk. De akkor mit tehetünk? Hogyan őrizzük meg bőrünk egészségét és fiatalságát? Olvasd el szakértői cikkünket.


 

A bőr öregedése természetes előrehaladó biológiai folyamat, amely körülbelül huszonöt éves kortól kezdve már látható és érezhető módon befolyásolja bőrünk állapotát. Először a finom ráncok jelennek meg, majd idővel kialakulnak a barázdák, és észrevehetővé válik, hogy a bőr veszít feszeségéből, rugalmasságából. Mindez a szervezet belső öregedési folyamatának és a külső tényezőknek az együttes hatására történik. Az életmód tudatos kialakítása csökkentheti ezeknek a tényezőknek a hatását és segít, hogy a bőr hosszabb ideig megőrizze egészségét és fiatalos külsejét.

MI TÖRTÉNIK A BŐRREL AZ ÖREGEDÉSI FOLYAMAT SORÁN?

A bőr kollagén, elasztin- és hialuronsav- termelése 25 éves kor után csökkenni kezd ezáltal fokozatosan veszít vízmegkötő képességéből, amely a ráncok kialakulásához, illetve kiszáradáshoz vezethet. A mikrokeringés gyengülésével a vér oxigén- és tápanyag-ellátottsága lelassul, így a fiatal bőrre jellemző sugárzás elhalványul és a bőr fakóvá válik. A ráncok először finom, alig észrevehető vonalak formájában jelennek meg, többnyire a szem külső sarkainál (szarkalábak vagy nevetőráncok), illetve a homlokon (mimikai ráncok). A barázdák idővel elmélyülnek, majd megjelennek a bőr megereszkedésével összefüggő, az orr és száj között lévő úgynevezett nazolabiális redők is.

A feszesség elvesztésével az arc körvonalai elmosódottabbá és egyre inkább fáradt hatásúvá kezd válni. A bőr hámsejtjei lassabban cserélődnek, a lipidtermelés csökken, amely következtében a felszín még könnyen kiszáradhat, zsírtartalma visszaesik, az irharéteg elvékonyodik és érzékenyebbé válik.

MIT TEHETÜNK?

A bőr öregedése természetes folyamat, melyet nagyrészt olyan tényezők idéznek elő, amelyeket nem tudunk befolyásolni (ilyenek például a genetikai adottságok, hormonok). Azonban a külső tényezők is fontos szerepet játszanak, és ezek közül jó néhány pozitívan befolyásolható.

Oxidatív stressz

A bőr öregedésének egyik legismertebb külső oka az úgynevezett oxidatív stressz, amely egyébként egész szervezetünket károsíthatja. Az oxidatív stressz fontos szerepet játszik a biológiai folyamatokban, melyek felgyorsítják a bőr öregedését. Ilyenkor egyes életmódbeli tényezők, valamint bizonyos hatóanyagok szabadgyökök megjelenéséhez vezet. Ez utóbbiak instabil molekulák, melyek megtámadják a bőr belső sejtszerkezetét, elgyengítik azt, s ez az idő előtti öregedés jeleihez, ráncokhoz, a feszesség és a tömörség csökkenéséhez vezet.

UV-sugárzás

Fontos tudni, hogy a bőr öregedésének felgyorsulását nagymértékben a nap káros sugárzása is befolyásolja: ha erős napfény éri a bőrünket, a fotonok interakcióba lépnek a bőr sejtjeivel, amely sérüléseket idéz elő annak mélyebb rétegeiben. Hatására kitágulnak a vérerek, megnő a véráramlás, kipirosodik a bőr és jócskán veszít nedvességtartalmából. Az erős UV-A sugárzás nagyban károsítja a bőr feszességéért felelős kollagénrostokat, valamint következtében nagy energiájú szabadgyökök keletkezhetnek a bőrben. Szintén az erős napfény hatására jelennek meg a szeplők, a sötét, illetve fehér színű pigmentfoltok, valamint az úgynevezett szoláris keratózisnak nevezett sárgás, megvastagodott területek is, sőt a legrosszabb esetben akár még bőrrákot is okozhatnak.

A napsugárzás okozta bőröregedést hatékonyan megelőzhetjük különböző fényvédők, valamint napozás utáni bőrnyugtató és bőrregeneráló szerek használatával. Érdemes előnyben részesíteni a bio és natúr összetételű fényvédőket. Az ilyen fényvédők fizikai és sejtszíntű fényvédőket tartalmaznak, így nem kerülnek kémiai anyagok a bőrbe és nem hatnak károsan a bőr milyenségére.

Környezeti hatások

A légszennyezés, szintén előidézheti szabadgyökök képződését és súlyosbíthatja a napsugárzás hatásait, felerősítve ezzel az oxidatív stresszt. Ha megfelelő fényvédő termékekkel óvjuk bőrünket, lelassíthatjuk ezt a folyamatot.

Dohányzás

A dohányzás többek között olyan biokémiai folyamatokat okoz a szervezetünkben, melyek jelentősen felgyorsítják az öregedést, csökkentik a bőr rugalmasságát és fakóvá teszik a bőrt. A dohányzásról való leszokás, vagyis a cigarettában található vegyi anyagok és a nikotin elhagyása, segít javítani a bőr állapotát.

Alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás nem csak a szervezetet károsítja, hanem a bélbolyhokat is roncsolja, amely nélkül a vitaminok, tápanyagok nem tudnak minőségben hasznosulni, felszívódni. Ráadásul az alkohol kiszáríthatja a bőrt is, gyulladásokat okozhat, és szabad gyökök termelődéséhez vezethet, ami hozzájárulhat az idő előtti öregedéshez.

Minőségi alvás

Ahogy testünk többi része, bőrünk is az éjszakai pihenés alatt regenerálódik. A kollagén felelős a bőr feszességéért, és éjszaka is csak alacsony kortizol-, azaz stresszhormonszint esetén termel a szervezet megfelelő mennyiséget. Ha az emberi test nem jut elég alváshoz, több kortizolt termel, ez pedig nagy mennyiségben képes lebontani a bőr feszességéhez szükséges kollagént és proteint, így a bőr veszíthet rugalmasságából, és megereszkedhet. Ezért börünk egészsége és szépsége érdekében fontos a napi 7-8 óra alvás. 

Rendszeres testmozgás

A mozgás hatására fokozódik a vérkeringés, több oxigén jut a bőr sejtjeihez is, ami segít abban, hogy sokkal tovább fiatal maradjon a bőrünk. A fokozott izzadás pedig hozzájárul ahhoz, hogy a bőrön keresztül távozzanak a méreganyagok. Tehát, ha meg akarjuk őrizni a fiatalos megjelenést, kezdjünk el minél előbb rendszeresen mozogni.

Táplálkozás

Az oxidatív stressz káros hatással van a bőrre, ám a megfelelő ételek fogyasztása segíthet kordában tartani ezt a folyamatot. A sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend gazdag antioxidánsokban és mikrotápanyagokban. Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket, ezért érdemes minél változatosabban táplálkozni, bár egyes élelmiszerek különösen magas antioxidáns tartalmukról, sőt bőrvédő hatásukról ismertek. Ilyen a sárgarépa, sárgabarack és általában a narancsszínű vagy sárga gyümölcsök és zöldségek, az áfonya, a zöld leveles zöldségek, kaliforniai paprika, paradicsom, bab és más hüvelyesek, diófélék. A magas zsírtartalmú húsok helyett válasszunk halakat (lazac) és kerüljük a túlzott szénhidrátbevitelt is. 

 

Hidratálás

Figyeljünk oda a folyadékháztartásunkra is: egy kiszáradt testen a bőr is szárazabb, könnyebben ráncosodik. Biztosítsuk belülről is azt, hogy a sejtek fel legyenek töltve nedvességgel.

 

A megfelelő napi bőrápolási rutin

Bizonyos vegyi anyagok, mint például a felületaktív anyagok (tenzidek) túl kíméletlenek lehetnek a bőrhöz – oxidatív stresszt idéznek elő, ami korai öregedéshez vezet. A jó bőrápolási rutin segít megelőzni a korai öregedést és lelassítja az általános bőröregedés látható jeleinek kialakulását.

  1. TISZTÍTÁS

A tisztítás során eltávolítjuk a koszt, az izzadtságot, a faggyút és a sminket, így előkészítjük a bőrt az ápolásra. A tiszta arcbőr jobban felszívja a bőrápoló termékek aktív hatóanyagait. Válasszunk természetes hidratáló anyagokból és bio tenzidekből álló bőrtípusnak és bőrállapotnak megfelelő natúrkozmetikumot. A gyengéd arctisztítók pH-ja nem lúgos, így nem szárítják ki a bőrt.

2. TONIZÁLÁS

A tonizálás eltávolítja az arctisztító esetleges maradványait és felfrissíti a bőrt, egyúttal visszaállítja a bőr természetes pH értékét. Mindig alkoholmentes tonikot használjunk. Alkohol bázisú tonikoknak bár hűsítő hatásuk van, megfoszthatják a bőrt természetes lipidjeitől. A bőr emiatt elkezdi túltermelni a lipideket, annak érdekében, hogy a hiányzókat pótolja. 

3. ÁPOLÁS

Az ápoló termék megadja a bőrnek a szükségleteinek megfelelő tápanyagokat és hidratálást. Ez segít ellensúlyozni az öregedésnek azt a hatását, melyet a korral járó bőrszárazságnak neveznek. Ha a bőrt várhatóan napsugárzás éri, az ápoló termék előtt bio és natúr összetételű fényvédőt használjunk.

Ezen kívül még hetente legalább egyszer használjunk arcradírt. A rendszeres radírozás eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felső rétegéről, így a hidratáló termékek megfelelően beszívódhatnak, ahelyett, hogy csak a bőr felületén lennének. Ezen kívül segít abban is, hogy a bőrszín élénkebb legyen: az apró tisztítógyöngyök finoman átmasszírozzák a bőrt és fokozzák a mikrokeringést, aminek köszönhetően a sejtek több tápanyaghoz és oxigénhez juthatnak, ez pedig a bőr színén is meglátszik. 

Lelki egyensúly

A bőrünk a lélek tükre. Azt tükrözi, hogyan érzékeljük a körülöttünk lévő világot, és hogyan reagálunk rá. Ezért a lelki egyensúly megőrzése áll az első helyen. A bennünk lévő béke és harmónia a megoldó kulcs a bőrünk szépségére. A fiatalságunkat megőrizni nem biológiailag nehéz, hanem lelkileg. A bőrápolásunk nem csak egy szépségápolási teendő, hanem az önmagunk iránti gondoskodás és a bőrünk egészségének és fiatalságának megőrzése is.

 

MILYEN TERMÉSZETES HATÓANYAGOKAT ÉRDEMES KERESNÜNK?

ZÖLD TEA- Erős antioxidásként meggátolja a szabad gyökök működését, növeli a bőr rugalmasságát és lassítja az öregedési folyamatot. Segít csökkenteni a ráncokat, halványítja a pigmentfoltokat.

NÖVÉNYI CERAMID - A ceramidok a lipidek vagyis a zsírok csoportjába tartozik. Bőrünk legfelső rétegének alkotója.  Segít megnövelni az érett bőr vízmegkötő kapacitását, védi a száraz bőr lipidrétegét, erősíti a bőr természetes védőgátját és rugalmasságot nyújt a tónusát vesztett bőr számára.

HIALURONSAV- A hialuronsav olyan anyag, amelyet a hámsejtek természetes módon termelnek, és amely a bőr kötőszövetének részét képezi. Egyik legfőbb funkciója a nedvesség megtartása, a hialuronsav képes a saját tömegénél 1000-szer, vagy akár 10 000-szer több vizet megkötni. Ahogy idősödünk, bőrünk hialuronsav-termelő képessége csökken, megkezdődik a ráncok kialakulása, mélyebbé válása.

SODIUM PCA - Növényi eredetű a bőrben természetesen is megtalálható aminosav származék. Természetes hidratáló elem (NMF- Natural Moisterising Factor), melynek kiváló vízmegkötő képessége van.

UREA - Az urea a bőrünk felszíni rétegében is megtalálható anyag, egy természetes hidratáló faktor. Az ureaszint azonban az életkorral csökken, így szükség van a pótlására. Ha kevés az urea, akkor gyengül a vízmegkötő képesség is a bőrben, ami durvasághoz, feszülő érzéshez, hámláshoz és irritációhoz vezet. Az urea emellett segít felgyorsítani a bőr megújulási folyamatát, mert keratolitikus tulajdonsága is van, azaz felbontja az elhalt hámsejtek közötti kapcsolatokat, így részt vesz a lebontásukban és eltávolításukban, és ezzel is jelentősen javítja a bőr vízmegkötő képességét ezen kívül támogatja bizonyos bőrtápláló, a bőrt ápoló anyagok behatolását az epidermiszbe

PEPTID – A peptidek csökkenti a ráncok megjelenését, fiatalítja és kisimítja a bőrt, finomítja a pórusok méretét, javítja a bőr feszességét, rugalmasságát és textúráját. A peptidek egyedülállóan képesek arra, hogy a bőr mélyebb rétegeibe jutva hatásosan javítják a bőr kollagén szintjét, kis molekulaszerkezetük miatt könnyebben a bőrbe juttathatók, mint a nagyobb aminosav láncok ezzel is növelve az arcbőr rugalmasságát és feszességét. Hialuronsavval, antioxidánsokkal és niacinamiddal kombinálva intenzívebb hatást fejtenek ki. Az érzékeny bőrrel rendelkezők is jól tolerálják.

NIACINAMID - Elismert anti-aging hatású, erőteljesen hidratáló kozmetikai hatóanyag. Mivel a niacinamid (B3-vitamin származék) részt vesz a szervezet energiatermelő folyamataiban, ezt a tulajdonságát természetes módon a bőrben is kifejti. Ezáltal javul a bőr tónusa, hidratáltsága és növekszik a természetes lipidek képződése, stabilizálja az epidermális barrier funkciót, gátolja az UV károsodást, halványítja a pigmentfoltokat, csökkenti a pattanások és az akné kialakulásának esélyét.

E-VITAMIN - Természetes antioxidánsként fejti ki hatását a bőr rétegeiben és növeli a bőr nedvességtartalmát. Az öregedés jeleinek megjelenését késleltető hatású, mivel ellensúlyozza az oxidatív stressz káros hatásait a bőrben.

BAKUCHIOL- A bakuchiol egy természetes öregedésgátló hatóanyag, amely ugyanolyan erős, mint a retinol, mégis kíméletesebb a bőrhöz. Képes növelni a kollagéntermelést és serkenteni a sejtek megújulását, segítve ezzel az öregedés jeleinek minimalizálását. 

Q10 KOENZIM - A Q10 koenzim a bőrben természetesen megtalálható vegyület, lassítja a bőröregedést a bőrsejteket energiával ellátva és védve a szabad gyököktől. A Q10 csökkenti a ráncok kialakulását, a photoaging negatív hatásait és lassítja a bőr kollagén tartalmának csökkenését, így biztosítva feszesebb és rugalmasabb bőrt. 

ACMELLA - Az acmella virágjából készült kivonat, helyileg alkalmazva oldja az izomfeszültséget, ezáltal simítja a ráncokat.

A LYSANDE® arcápoló termékek formuláiában ezen hatóanyagok többsége megtalálhatók és más összetevőkkel együtt hatva növelik az érett bőr rugalmasságát, erősségét és csökkentik a mély ráncok megjelenését.

 

Összefoglalva, a tudatos bőrápolás segíthet a bőr állapotának megőrzésében és a korai öregedés lassításában. Ehhez olyan tiszta, natúr termékeket és természetes hatóanyagokat használhatunk, amelyek célzottan segítik a bőr megfelelő működését. Fontos azonban, hogy az elménkben is rendbe tegyük az öregedéshez és bőrünk öregedéséhez fűződő viszonyunkat. Hogy elfogadjuk, mint az élet természetes velejáróját, minden egyes mosolyráncra legyünk büszkék, merjünk bátran mosolyogni. És ne felejtsük azt sem, hogy a korunk előrehaladtával jön a bölcsesség, amit sokan nem cserélnének el semmiért sem. Ha ezekre a szempontokra odafigyelünk, a bőrünk hosszabb ideig maradhat fiatal és egészséges.

 

Személyre szabott ingyenes telefonos konzultációnk során tartalmas tanácsokkal látunk el az otthoni bőrápolási rutinod kialakításához és a saját bőrödnek szükséges hatóanyagokkal rendelkező natúrkozmetikai termékek kiválasztásához. 

Részletekért kattints: BŐRÁPOLÁSI TANÁCSADÁS

Ez az írásunk is érdekes lehet:

Miért nem elegendő arckrémet használni? Miért fontos előtte a megfelelő tisztítás?

A bőr pH értéke

A száraz bőr- A száraz bőr okai, tünetei, ápolása

Bőrtípusok jellemzése